Vom arata in continuare ce este ortodontia si ce nivel de importanta are aceasta procedura in obtinerea unui aparat dentar sanatos si a unei estetice faciale placute.
In primul rand termenul ortodontie provine din alaturarea cuvantul grecesc „ortho” care se traduce prin „a indrepta” si cuvantul „dontos”, care asa cum banuiti inseamna „dinti”. Este asadar o ramura a stomatologiei care are drept scop ameliorarea aspectului si a pozitiei dintilor care au crescut anormal, dar si redarea cat mai buna a functionalitatii dintilor care prin aliniere corecta si remodelarea oaselor maxilare vor schimba radical starea de sanatate dentara a pacientului.
Cea mai des intalnita situatie care descrie o pozitie gresita a dintilor si un contact deficitar intre acestia la apropierea celor doua arcade, se numeste malocluzie. Ca atare, in urma examinarii generale, medicul ortodont poate decide tratamentul ortodontic care va avea drept rezultat reducerea si/sau corectarea perfecta a acestei malocluzii.
Cele mai comune cauze ale diagnosticului de malocluzie pot fi de tip:
-
General:
-
Provenienta ereditara, asa numita „mostenire” genetica dinspre parinti;
-
Sindromul Down sau Turner, dar si alte afectiuni asemanatoare.
-
-
Local: Diferite obiceiuri ale copilului mic care nu sunt indreptate de catre parinti, cum sunt: suptul degetului sau a buzei ori altor obiecte (creion, prosop), iar pentru adulti cele mai comune sunt accidentele de orice tip care cauzeaza prin netratare la timp aparitia deformarii pozitiei dintilor.
Care pot fi consecintele netratarii la timp?
Inainte de orice trebuie stiut ca multe dintre malocluzii diagnosticate nu vor afecta in niciun fel sanatatea si pot fi tratate usor prin ortodontie. In schimb daca o malolcizie nu este tratata la timp, asta insemnand ca in timpul adolescentei, cu siguranta aspectul general al dintilor si toata estetica fetei vor fi grav afectate.
Nu trebuie sa credeti ca acest lucru inseamna doar probleme functionale, in special cele legate de masticatie sau vorbire, ci se poate ajunge pana la dezvoltarea unor necazuri de ordin psihologic si emotional, uneori anxietate sau chiar depresie, totul avand la baza nivelul estetic precar ce rezulta din malocluzie.
Tratamentul ortodontic este usor de suportat si in cele mai multe situatii medicul stomatolog recurge la prescrierea unor dipozitive mecanice care vor fi purtate de regula intre 18 luni si doi ani, in functie de nivelul la care a ajuns cu malocluzia. Pentru situatiile care depasesc aceast tip de procedura ortodontica, medicul va recomanda tratamentul adecvat.