Pedodontie
Fara indoiala ca este cea mai placuta specializare a stomatologiei pentru ca aici medicul poate interveni nu doar prin procedee medicale specifice, ci si prin sfaturi si indrumari pratice in ceea ce priveste viitorul dentitiei unui individ.
Prin urmare obiceiurile bune in privinta pastrarii sanatatii dintilor se pot primi chiar de la specialisti, iar copiii sunt cei mai receptivi atunci cand explicatiile sunt prezentate placut si intr-un mediu prietenos. Pedodontia arata clar diagnosticul, dar si tratamentul de urmat in cazul afectiunilor stomatologice ale copilului si pune mare accent pe preventie si invatarea respectarii igienei orale.
Primii dinti de lapte erup cel mai curand la 4 luni, iar cei 20 de dinti de lapte sunt deja prezenti pana la varsta de 3 ani, neavand o ordine precisa de aparitie. Dintii permanenti sunt prezenti incepand cu varsta de 6 ani, iar acest proces va continua pana la crica 21 de ani. Se stie ca adultii au in final 28 de dinti permanenti, insa se poate ajunge pana la 32 daca sunt incluse si maselele „de minte”.
Medicii atrag atentia parintilor ca dintii de lapte merita sa fie mentinuti sanatosi, chiar daca exista ideea ca oricum vor fi inlocuiti. Orice carie care apare la nivelul dintilor de lapte lasa suficient potential pentru probleme ce vor afecta permanent dezvoltarea dentitiei.
De ce sunt importanti dintii de lapte:
-
Pentru ca asigura o mestecare corecta si implicit hranire variata;
-
Pentru ca genereaza spatiul necesar dintilor permanenti si produc ghidajul pe pozitia corecta;
-
Pentru ca ajuta la cresterea corecta a oaselor si a muschilor maxilarului;
-
Pentru ca sustin o vorbire corecta si ajuta direct la formarea unei fizionomii placute pentru cei din jur.
Invatarea copilului de a se spala corect pe dinti, urmareste:
-
Tinerea periutei inclinate la 45 grade;
-
Periajul usor din dreptul gingiilor cu miscari circulare lente;
-
Periajul exterior al dintilor, pe rand, cei de sus, apoi cei de jos;
-
Acelasi tip de periaj pentru partea interioara a dintilor si gingiilor;
-
Periajul usor al limbii pentru indepartarea bacteriilor si pentru un miros placut;
-
Invatarea utilizarii atei dentare pentru eliminrea placii dentare acolo unde periajul nu este eficient.
Daca toate aceste informatii vor fi respectate, pedodontia isi va pune in aplicare potentialul doar in cazurile deosebite in care interventia obisnuita a pastrarii in bune conditii a dintilor nu poate avea vreun efect.