top of page

Parodontologie

Interventia medicului parodontolog este bine-venita pentru a identifica corect starea pacientului, de a oferi un diagnostic si un tratament adecvat!

 

Te asteptam la cabinetul stomatologic OrthoExtend!

Este o ramura a medicinei dentare cu totul speciala datorita faptului ca trateaza cel mai pretios loc al cavitatii orale - gingia si afectiunile acesteia. In speta este vorba despre aplicarea de tratamente individualizate pentru combatarea bolilor care se datoreaza bacteriilor ce se formeaza in cavitatea orala si care conduc prin netratare la timp, sau ignorare a igienei orale, la afectiuni ale gingiei si tesuturilor care sustin viabil dintele.

S-a observat ca necazurile parodontale apar la varste mici la un numar tot mai ridicat de pacienti.

 

Cauzele cele mai comune, care nu sunt considerate pericole si ca atare nu sunt luate in seama:

 • Igiena improprie, partiala sau deficitara;
 • Fumatul;

 • Obiceiuri masticatorii persistente, ca viciu;

 • Aglomerarile dentare netratate;

 • Alte probleme de sanatate ce provoaca indirect afectiunea.

O diagnosticare timpurie este de natura sa aduca o diferenta majora pentru insanatosirea suportului dintilor si in mod direct si a pacientului.

Cei mai importanti factori care stau la baza instalarii bolilor parodontale sunt:

 • Tartrul si placa bacteriana care au ca factori initiatori fumatul, igiena precara sau cariile netratate;
 • Diabetul zaharat;

 • Pubertatea;

 • Sarcina;

 • Stresul psihoemotional persistent.

In prima instanta parodontoza nu se manifesta prin durere, insa consecintele pot fi severe in cazul in care nu este tratata. Cei mai multi pacienti inclina in a nu crede ca sufera de aceasta boala atunci cand este in faza incipienta, doar pentru ca nu este dureroasa.

Parodontologia trateaza doua afectiuni distincte:

 • Gingivita - reprezinta o inflamare a gingiilor si are drept cauza placa bacteriana care irita continuu gingia. O simpla sangerare a gingiei, fara a avea cauze mecanice evidente, modificarea culorii gingiilor spre rosu-violaceu si respiratie urat mirositoare, sunt primele indicii ale depunerii placii bacteriene si aparitiei gingivitei care, fara tratament, se poate transforma in parodontoza. In acest moment, boala este usor de tratat.

 • Parodontita - are drept cauza actiunea placii dentare si a tartrului care continua sa se depuna. O cantitate mare de germeni vor actiona asupra tesutului ce sustine dintele. Gingia se inroseste, sangereaza foarte usor, iar in cazul unei parodontite avansate se ajunge la distrugerea osului si ligamentului parodontal. In acest moment mobilitatea dintelui este evidenta si pierderea lui se poate produce in orice moment.

 

Interventia medicului parodontolog este bine-venita in stadii incipiente pentru a identifica corect starea de fapt si a oferi un diagnostic si tratament adecvat. Oricat de bun ar fi tratamentul este strict necesar ca rezultatul obtinut sa fie intretinut corect de pacient prin igiena dentara corecta si continua, dar si prin prezentarea periodica la control pentru o igienizare profesionala.

bottom of page