top of page

Endodontie

Aceasta specialitate stomatologica are drept scop studiul si tratarea afectiunilor pulpei dentare si a parodontiului apical. Denumirea acestei specialitati are la baza cuvintele endon, care inseamna „in interior” si odontos, care inseamna „dinte”. Prin urmare aparitia unei infectii a pulpei dentare sau a complicatiilor ce pot aparea in tesutul aflat sub dinte (parodontiul apical), vor fi tratate de aceasta specializare stomatologica.

In pricipiu un tratament endodontic reprezinta o succesiune de manevre terapeutice care au ca tinta indepartarea infectiei din zona pulpei dintelui si simultan protejarea zonei adiacente. Orice dinte pentru care se constata afectarea pulpei prin infectie are neaparat nevoie de un tratament endodontic pentru a fi salvat.

 

Vom arata pe scurt care sunt obiectivele urmarite in tratamentul endodontic:

  • Eliminarea infectiei - Indepartarea factorilor ce au cauzat infectia este o prioritate. Cariile dentare sunt primele responsabile de infectia pulpei dentare. Caria este un spatiul deschis pentru orice fel de atac asupra dintelui si implicit asupra tesuturilor care il sustin. Reactia natural-biologica a pulpei dentare la acest atact se transpune in aparitia inflamatiei si ulterior a infectiei. Semnele evidente ale inflamatiei sunt: durerea, tumefierea, caldura, reducerea functionalitatii zonei afectate. In mod direct la inflamarea pulpei dentare presiunea in interiorul camerei pulpare va creste si poate provoca durere.

  • Solutii reale de protectie a dintelui impotriva microbilor - Dupa eliminarea infectiei si decontaminarea completa a dintelui afectat, canalele radiculare se vor inchide prin „sigilare” si aplicare de materiale stomatologice specializate. Ultima etapa a procedurii endodontice este obturatia de canal, dintele primind o restaurare prin obturatie sau coroana dentara.

bottom of page